Uczniowie z klas 3b i 6c wzięli udział w pierwszej edycji programu edukacyjnego „Dieta przyjazna planecie”, który został opracowany przez WWF Polska we współpracy z Lidl Polska.
Uczestnicy zajęć dowiedzieli się czym jest dieta przyjazna planecie, jak i dlaczego produkcja żywności wpływa na środowisko i klimat, jaka jest skala wpływu produkcji żywności na stan środowiska naturalnego, dlaczego to jak wytwarzana jest żywność jest ważne dla naszego zdrowia i czym kierować się w naszych codziennych wyborach żywieniowych.
Program pokazał uczniom, że każdego dnia, jeśli tylko chcemy, możemy zrobić coś dobrego dla planety. To, co jemy, każdy nasz posiłek, nasze drugie śniadanie, obiad spożywany w szkolnej stołówce, może się przyczynić do ratowania środowiska przyrodniczego! To skąd pochodzi nasza żywność i jak jest wytwarzana, ma znaczenie. Im więcej wiemy o tym, co spożywamy, tym nasze wybory mogą być lepsze – dla zdrowia i dla planety.
Zajęcia o diecie planetarnej wpisują się również w działanie priorytetowe szkoły na rok 2022/2023.
„Nie ocalimy wszystkiego, co byśmy pragnęli. Ale uratujemy o wiele więcej, niż mogłoby ocaleć, gdybyśmy w ogóle nie podjęli naszych starań.”
Sir Peter Scott